7-те най-важни въпроса за етикета на вашите сватбени покани

thumbs_06Кога да ги изпратите, какво да съдържат и как да го кажете – в тази статия ще намерите отговори на всички важни въпроси, на които трябва да отговорите преди да изпратите поканите за сватбата.

Поканите за сватбата Ви са един от най-важните елементи при подготовката на сватбеното тържество. Те съдържат най-важната информация за гостите – кога, къде и часа на сватбата. И докато някои детайли за сватбата не следват строги правила, то изработването на поканите определено се придържат към задължителен етикет.
1. Кога трябва да изпратим сватбените покани?
Традиционно, поканите се изпращат между шест до осем седмици преди сватбата. Така гостите разполагат с достатъчно време, за да планират и организират пътуването си, ако живеят в друг град. Ако сватбата ще се проведе на определена дестинация, изпратете поканите три месеца предварително.

2. Кога трябва да определим крайния срок за потвърждаване – RSVPs?
Задайте крайния срок за потвърждение на присъствието (RSVP) на сватбата между две до три седмици преди дата на сватбата. Това ще Ви даде възможност да определите крайния брой на гостите, който да дадете на кетъринг фирмата (най-късно една седмица преди датата на сватбеното тържество), която ще завърши разпределението на масите. Ако някои от гостите все пак не е потвърдил до крайния срок, обадете се и попитайте дали ще присъстват.

3. Сватбата ни включва само възрастни (без децата). Как да сме сигурни, че това ще е ясно на гостите ни?
Адресирайте поименно поканите си – към всеки гост. Така те трябва да разберат, че поканата се отнася само до онези, чиито имена са написани на нея. Ако видите, че някои потвърждават, като включват и децата си, обадете им се и им обяснете, че сватбата е само за възрастни и че се надявате да имат възможност да присъстват. Ако в семействата има много деца, може би е добра идея да помислите за детегледачка или фирма за детски партита. Това разбира се не е задължително, но е жест на внимание. Просто се уверете, че тази информация ще достигне до гостите ви.

4. Как да информираме гостите за дрескода на сватбата?
Най-лесният начин да кажете на гостите какво е облеклото на сватбата, е да го посочите в поканата. Например в долния десен ъгъл напишете дрескод: строго официално облекло, коктейлно облекло, спортно елегантен стил или др. Дизайнът на сватбената покана също ще подскаже на гостите ви какво да бъде тяхното облекло. Една релефна строго официална покана с калиграфски изписан текст ще покаже на гостите тежестта на сватбата. Ако ли пък изпратите многоцветна квадратна покана със закачлив шрифт, то тогава самата сватба ще бъде по-разчупена.

5. Трябва ли да каним всеки гост и неговата половинка?
Не, не е нужно. Ако гостът не е сключил брак или не е сериозно обвързан, напълно приемливо е да поканите само тях, без половинки. Повечето гости ще разберат, че без “С придружител” или друго име на поканата означава, че поканата се отнася само за тях. Най-добре е всеки от поканените да дойде с компания, но, ако сватбата ви е малка, то семействата и приятелите трябва да влязат в положение. Какво да направите, ако поканеният гост потвърди за двама? Обадете се и обяснете, че сватбата е само за наистина най-близките и за съжаление, няма да можете да поканите всички с придружител. Но, ако със сигурност знаете, че почти всеки ще бъде с половинка, допълнете в поканата „С придружител“ за онези, приятели и членове на семейството, които все още са необвързани.

6. Ако сватбеното тържество е само за най-близкия семеен кръг, добре ли е да поканя повече гости само на церемонията по подписването?
В никакъв случай. Всеки, който присъства на церемонията (или годежа) следва да бъде поканен и на сватбата – това означава на церемонията по подписване и сватбеното тържество. Ако поканите гости на едното събитие, а на другото не, онова, което им казвате е, че ги искате само за подписването на брака, но не искате да платите за куверта им или не ви интересува дали ще споделят тържеството, с което да отпразнувате действително новия си семеен статут.

7. Поканих моя приятелка с половинката й (с името върху сватбената покана), но те наскоро се разделили. Сега тя иска да дойде с приятел, когото не харесвам. Мога ли да й откажа?
Тъй като сте адресирали коректно поканата с името на бившата й половинка на плика, а не „С придружител“, имате пълното право да откажете. По правило, поканите не са трансферуеми, когато хората са поканени по име. Обяснете спокойно и внимателно, че не сте в приятелски отношения с предложеният от нея гост и предпочитате сватбата да бъде ограничена само до много добрите приятели и семейството. Ако сте поканили всички свои необвързани приятели й обяснете, че тя няма да бъде единствената, в случай, че това я притеснява.