20 важни въпроса, които трябва да зададете на сватбената агенция (Част втора)

  1. Организирате ли сватби в други градове?

Трябва да разберете, не само дали ще пътуват, за да планират сватбата Ви (повечето го правят срещу съответното заплащане). Важно е да научите, дали могат дистанционно да планират и организират всичко на непознато място. Едва, когато видите неоспорими доказателства за това, а не само приказки, можете да се замислите да ги наемете.

  1. Вие ли се занимавате с наемането на апаратура и хора? Вие ли отговаряте за координирането на доставките, фотографа, флориста музикантите/DJ-я, кетъринга и т.н?

Отново е важно да разберете какви точно услуги ще Ви предостави сватбената агенция. Така ще бъдете напълно наясно за какво точно плащате съобразно конкретните ангажименти, които те поемат. Ако ще ги ползвате само като консултанти за сватбени идеи и да Ви свържат с необходимите професионалисти и фирми, то тогава плащайте само за това. Ако искате тези идеи да бъдат професионално реализирани, потърсете специалист, който да ръководи всички детайли по физическото организиране на вашия специален ден.

  1. Коя е най-впечатляващата сватба, която сте организирали?

Снимки или видео на открояваща се сватба, която са организирали ще ви помогне да вникнете техния стил на работа. Отбелязвайте си нещата, които ви харесват и онези, които не ви допадат, особено дали дават креативни идеи или работят по шаблон. За всяка сватбена агенция държаща да ви спечели като клиенти, това е моментът да демонстрира своята креативност.

  1. От кои идеи бихте ни посъветвали да се откажем?

Много е важно сватбеният агент да изслушва идеите ви, но реалистично и конструктивно да ги оценява. Не винаги да тя трябва да се съгласява с вас. Но, ако техните предложения се разминават драстично с вашата представа за сватбата ви това е моментът да благодарите за отделеното време. Това вероятно означава, че не слушат с разбиране онова, което казвате или просто имате напълно противоположни виждания. Ако това е случаят, то тази сватбена агенция вероятно не е подходящата за вас. Намерете друга.

  1. Каква е тайната ви да оставате спокойни, когато работите под напрежение и как се справяте с възникнали проблеми в деня на сватбата? Кой е най-големият проблем, който е възниквал и как се справихте с него?

Неща като техния антикризиесн план, как остават организирани, за да предотвратят проблеми на първо място и стъпките, които предприемат, за да се справят с непредвидими проблеми са все въпроси, които показват дали могат да решат всякакъв проблем възникнал в деня на сватбата.

  1. Колко срещи ще имаме? Ще присъствате ли на всички срещи, свързани с организирането на сватбата ни? Колко често ще си комуникираме по телефон, имейл? Кой е най-подходящият начин да се свързваме с вас?

Как и колко често ще комуникирате са изключително важни въпроси, свързани с процеса на сватбеното планиране. Те до голяма степен ще определят дали ще работите с тази сватбена агенция. Наистина добрите сватбени агенти ви водят стъпка по стъпка през процеса на планиране и подготовка на сватбата ви, използвайки всички възможни канали за комуникация. Други ще ви изсипят цялата информация в една единствена среща и ще ви оставят да решавате. Как ще комуникирате с тях и те с Вас отново показва професионалния им стил на работа.

  1. Колко човека от Вашия екип ще бъдат на сватбата?

Трябва да сте наясно, колко човека (асистенти, координатори и събитийни специалисти), ще организира вашият сватбен агент да присъстват в деня на сватбата. Това ще ви държи спокойни, че всичко е под контрол и ще се насладите на Вашия звезден ден. Броят на хората в екипа зависи от големината и детайлите на сватбата. Но все пак трябва да е ясно, че прекалено многото помощници не са за препоръчване.

  1. Какво се случва, ако по някаква уважителна причинна нямате възможност да присъствате в дена на нашата сватба?

Резервните планове не се отнасят само за сватбите на открито. Вие трябва да сте сигурни, че ще има способен човек, който да поеме нещата в свои ръце, ако събитийният агент е болен или не може да присъства. Например това трябва да е друг сватбен агент от екипа на агенцията или опитен асистент. Те също така трябва да имат готов план за ангажирането на друг експерт с вашата сватба в случай на извънредна ситуация.

  1. Бихме желали да видим препоръки за вас? Искайте референции от професионалисти, както и от семейства, чиито сватби са организирали.

Поискайте имена и контакти на двойките, чиито сватби агенцията е организирала през последните 6 месеца и фирмите с които са работили. Така вие самите ще проучите сватбената агенция, за да бъдете напълно сигурни във вашия избор. Те трябва с желание да ви предоставят тази информация и да ви насърчат да се свържете с тях. Това е силен сигнал, че сватбената агенция има много и доволни клиенти колеги

  1. На какъв принцип се извършва разплащането (процент от нашия бюджет, твърда сума)? Ще има ли допълнителни разходи, добавени към вашия хонорар (дневни, паркинг, настаняване)?

Трябва да разберете точно какво включва и не включва хонорарът на сватбената агенция. Как я калкулират, за да можете да добавите допълнителни разходи в бюджета си. Също така е важно да договорите тези разходи и графика на плащанията преди да подпишете договора.