Как да се облека за сватба?

Или какво да облека според сватбения дрескод

Официална, черна вратовръзка (black tie), плажна – всеки един от нас е запознат с основните сватбени дрескодове. Но в последните няколко години двойките разчупват традициите с все по-креативни изисквания за облеклото. Макар това до известна степен да означава, че можете да вложите свои идеи за визията си, все още има няколко правила, които трябва да спазвате. За да ви улесним, сме приготвили няколко съвета за основните сватбени дрескодове, които ще ви помогнат да изглеждате безупречно.

Официална (White tie)

white tie wedding attireТова е най-формалният дрескод. Когато покана призовава за White Tie, това означава смокинг, бяла жилетка, бяла папионка и ръкавици за господата. Дамите трябва да заложат на официална дълга рокля, достойна за червения килим, в стил Old Hollywood.

 

 

Черна вратовръзка (Black tie)

Black Tie wedding attireОбикновено сватбите с този дрескод се провеждат през нощта. Тук влиза в сила всичко луксозно и дълго. Дамите трябва да се придържат към рокли с по-голяма дължина и елементи с пайети или камъни в по-тъмни десени. За господата – свеж смокинг с черна папийонка. Този дрескод има и по-лека версия, в която роклите могат да бъдат до коляното, а смокингите заменени с костюми.

Празничен шик:

Festive Chic wedding attireПразничният шик предполага цвят и шарки. Възползвайте се от “празничен” и заложете на нещо дръзко, с ярки цветове или флорални и графични мотиви. Сложете най-добрите си аксесоари, като впечатляващ чифт обеци или убийствени токчета… или и двете. За момчетата син смокинг с черни ревери или кадифено сако ще каже “Хей, и аз съм тук, за да танцувам!”

 

Плажен шик

Beach wedding attireОблечи най-доброто, но най-доброто за плажа! Въпреки, че отивате на сватба, не трябва да забравяте, че тя ще бъде на пясъка. Трябва да изглеждате добре, но и да се чувствате така. Тук са задължителни равните подметки. Можете да облечете къса или макси рокля от ефирна материя във флорални мотиви, а един красив шал ще ви пази от прохладния вечерен бриз. Господата могат да заложат на летни костюми в ярки цветове.

 

Има един дежурен въпрос на всяка сватба и той е относно белия цвят. В книгите по етикет пише, че той е абсолютно позволен. Няма никакъв проблем да облечете бяла рокля, но тук идва едно “но”. Едва ли останалите гости ще са чели тези книги по етикет. За тях ще си останете момичето, което беше с бяла рокля на сватбата на Х и Y. Затова приберете този тоалет за някое друго събитие и оставете цялото внимание да бъде насочено върху младоженците.